Madeira

Posted on

05/2018 Madeira

Een mooi eiland in de Atlantische oceaan. Ruig, groen, veel bloemen en een grillig klimaat en heeft vele mooie locaties om te fotograferen.

Ons hotel lag midden in Funchal, tegen de oude stad, en een goede uitvalbasis om het eiland te ontdekken.

We zijn 2 dagen met een lokale gids (Hit the road tours) over het eiland getrokken. Eerst de noord/oostkant en een paar dagen later de noord/westkant. Twee hele verschillende kanten met elk zijn eigen karakter. De NO-kant heeft de laulierbossen, ruige rotsen en dorre vlakte terwijl de NW-kant zeer groen, vochtig en vruchtbaar is. De bananen kun je plukken vanuit de auto. (drive-in Banana).

De twee dagen waren goed verzorgd en veel uitleg over Madeira en hoe bijzonder het eiland is. Bepaalde fauna en flora zijn namelijk niet te vinden op andere eilanden, zoals de Madeiravink.

Madeiravink

De hoogste pico’s zijn toeristisch maar zeer de moeite om bij goed weer deze te bezoeken. Dit kan met een wandeling of met de auto. Wij reden met de gids tot aan de top en liepen een stukje van het pad naar beneden.

Mooi om te zien hoe de wolken over de toppen gestuwd worden en de ruigheid van het eiland te bewonderen.

Levadawandelingen

We wilde een dag een levadawandeling doen maar al snel bleek dat het zelf er naartoe gaan met een taxi en deze taxi ons ook weer oppikt een dure onderneming te zijn. Dus maar een levadawandeling geregeld via het hotel en met gids, stukken goedkoper en goed begeleid. Het was een 11 km (5,5 heen en 5,5 terug over dezelfde weg) maar mooi en goed te bewandelen mits goede schoenen. We hadden die dag wat regen en mist en zodoende waren de paden glad en modderig.
We moesten één keer onder een waterval door en daarmee was een goed regenjasje of poncho geen overbodige luxe. Deze kon je ook verkrijgen vanuit de organisatie.

Als je gaat wandelen of rondtrekt op Madeira is het aan te raden om altijd een (regen)jas / trui bij de hand te hebben. Het weer kan snel omslaan en is voorbij de bocht soms heel anders. Dit merkte we op onze 2e dag met de gids mee dat het weer ineens omsloeg en koud werd. De berg was ineens in een dikke wolk verdwenen en nog geen hand voor ogen zicht. Werkelijk ongeveer 10-20m zicht voor onze auto.

Het was geen moeilijke of hele gevaarlijke route om te bewandelen maar een mooie bosrijke route. De route is ook goed zelf te doen maar met een gids mee is het veiliger omdat niet alle routes goed onderhouden zijn of door natuurinvloeden gevaarlijk geworden zijn.

Dolfijnen kijken en de tuinen en sledes bij Monte

Natuurlijk horen er ook een paar super toeristische uitstappen bij om Madeira te beleven.

Met de kabelbaan vanuit Funchal zijn we naar de tuinen bij Monte gegaan en hebben daar de “Monte Palace Tropical Garden” gegaan. Zeer de moeite om erheen te gaan en de hoeveelheid aan planten te aanschouwen. Vanuit de tuin zagen we ineens een slede voorbij komen. Nieuwsgierig toch maar eens gaan kijken bij de sledes en hoe dat eraan toe gaat. Alle slederijders hebben een nummer en wacht en netjes tot het hun beurt is om toeristen in de slede de berg af te glijden. Voor 30 euro ook een ritje naar beneden gedaan en was eigenlijk wel grappig om eens te doen. Daarna volgde een wandeling van 20 minuten naar het centrum van Funchal. Tuurlijk kun je ook een taxi of bus nemen maar we verkozen de wandeling.

Dolfijnen kijken

Op een zonnige ochtend besloten we naar de haven te gaan en daar op de boot naar dolfijnen te kijken. Je hebt veel keus in boten maar waar ze ongeveer heen varen is hetzelfde. De een wat sneller dan de andere.

We kozen voor de catamaran en hebben een mooie vaart gehad. Zelfs een “Sperm Whale” gezien wat uitzonderlijk was.

Conclusie

In 10 dagen kun je veel zien op het eiland en het idee hebben dat je het eiland goed verkend hebt. De beste periode is april/mei en dan heb je ook in Funchal de bloemenfestivals en optochten.