Workshop Macrofotografie

Posted on

Zonhoven – 08/2018

Het 2e deel van de ochtend was het speuren naar kleine groene kikkertjes. deze kleine vriendjes zijn 2-4 cm groot en zitten graag in de zon. Dus was het niet moeilijk er al snel een paar te spotten maar aangezien de meeste meteen erop doken ben ik iets verder naar achter gelopen en tussen de achterste bramenstruiken gaan zoeken.

Voordat ik begon had ik wat achtergrondinformatie opgezocht en al wel nagedacht hoe ik dat kikkertje zou willen fotograferen … met zijn pootjes hangend aan een tak.

Bramenstruiken houden die beestjes van maar om daar met een macrolens tussen te gaan is een hele uitdaging. De afstand tussen camera en kikker is soms maar 5-10 cm. Om je compositie makkelijker te maken is het beste uit de hand te fotograferen. Statief opstellen en dan foto maken is een grote kans dat het groene vriendje al vertrokken is. Daarnaast is het uit de hand gemakkelijker om met bladeren in de voorgrond een mooie bokeh (scherptediepte) te krijgen of met het licht in de achtergrond te spelen.

Een goede tip van Bart was om te proberen licht achter ons voorwerp te krijgen. Ik heb dut met een pantserjuffer geprobeerd die redelijk lang op dezelfde plek zat en ik er rondom kom om dat te proberen.

Pantserjuffer

Niet gemakkelijk maar zeker een goede tip om je voorwerp nog meer in de kijker te zetten.

Na een goed uur en vele kikker, sprinkhanen en pantserjuffer had ik het beeld wat ik wilde nog niet te pakken. Vele kikkers zaten rustig te dutten maar geen beweging. Tot net voor het eind van de workshop ik in de bramenstronk stond en ineens een actief kikkertje zag. het was vlug scherpstellen en shot bepalen en ineens versprong hij van tak en hing op de tak. De foto snel beoordeeld op mijn camerascherm en het leek toch oké maar soms zijn foto’s anders als je het op het grote scherm ziet.

Dolgelukkig was ik toen ik de foto in het groot zag. Eén van mijn lievelingsfoto’s.