Champagne – Oger

Posted on

09/2018

Een weekenduitstap naar de Champagnestreek. De dorpje Oger is ene mooi fleurig dorpje tussen Vertus en Avize. Goed gelegen om een uitstap te doen en de “Côte des Blancs” te ontdekken.

Vrijdags vertrokken en op weg er naartoe zijn we gestopt in Laon met de kathedraal die je al van ver ziet staan. De kathedraal is een van de grootse en oudste in Frankrijk en het bezoeken waard. Naast de kathedraal is een straatje met beschilderde muren en restaurantjes.

Nadat we goed gegeten hadden bij “Le Passage au Verre”, vlak naast de kathedraal, zijn we binnendoor verder gaan rijden naar Epernay en uiteindelijk Oger. Een mooie rit met wisselend landschap van graanvelden en bossen waar je langzaam de champagnestreek binnenrijd en de wijnvelden verschijnen.

De zaterdag zijn we naar de wekelijkse markt geweest in Epernay. Terwijl de dames rondliepen ben ik gaan fotograferen en proberen met een iets langere sluitertijd beweging in de mensen te krijgen. Vooral ook een lust voor het oog zijn de groentestandjes en de paddenstoelenverkoper.

Epernay zelf is niet de mooiste stad. De avenue de champagne is de duurste straat en staan zeer mooie champagnehuizen waar je ook in de kelders kan kijken.

In Oger hebben we een rondleiding gehad in de corporatie wijnperserij in het dorp zelf. Door een vriendelijke meneer die goed Engels sprak. Van de buitenkant heb je geen idee hoe groot het daarbinnen is. De ene hectolitertank na de andere. Ook de uitleg van het wijn maken was zeer uitgebreid. Er werd ons ook een proeverij aangeboden.

De tweede dag hebben we een rondrit gemaakt door de streek. De route du champagne proberen te volgen maar doordat niet altijd de borden even duidelijk aangegeven staan hebben we er onze eigen route van gemaakt in ons boek. 🙂

Zondag, net voor vertrek naar België een champagneproeverij gedaan. Champagnehuis “Champagne Bonnet-Gilmert” gaf ons een korte rondleiding en proeverij. De kleinere wijnhuizen maken zeer goede en betaalbare champagnes die vaak beter zijn dan de hele gekende huizen.

Voor een lang weekend is het prima vertoeven in de champagne. 🙂