Marcofotografie

Posted on

Je hebt eigenlijk diverse soorten van macrofotografie.
Microscopisch kleine flora en fauna uitvergroten tot reuzen en flora en fauna gewoon in beeld brengen dat je de details goed ziet.

In augustus 2018 heb ik een workshop op een macrofotografie gevolgd en zijn toen boomkikkers gaan fotograferen. De beestjes zelf zijn tussen de 2-4 cm groot dus is het van belang om op zo’n 5-20 cm afstand te kunnen fotograferen. Een echte macrolens is dan een must, liefst met een zo laag mogelijk diafragma zodat de “bokeh” (scherptediepte) maximaal is.

Het makkelijkste is uit de hand te fotograferen en de iso op 200 of 400 te zetten en je camera handmatig in te stellen, zowel het diafragma als scherpstellen. De functie “meerdere afbeeldingen – High speed” moet ook aan staan. Maar zeker 5-10 afbeeldingen per opname.

Je kan de AF-modes ook gebruiken en deze op de laagste instelling te zetten. Voor mijn lens is dat een diafragma 2.8.
Hoe lager je diafragma des te meer bokeh je krijgt maar ook moeilijker omdat de scherptediepte dan minimaal is. Millimeterwerk om je voorwerp goed scherp te houden.

Uit de hand fotograferen? … ja het opstellen van een statief maakt het minder flexibel en je moet soms je lichaam gebruiken om net iets naar onder, boven, voor of achter te gaan om je voorwerp in beeld te nemen. Dit geld niet alleen voor dieren maar voor planten kan dat ook praktisch zijn.

Nuttige tip om met je scherpte mee te bewegen met de beweging van je lichaam of mee scherp te stellen met het bewegen van blaadjes en takken.

Je bent dus de hele tijd lichtjes aan het corrigeren met je focus om altijd scherp te blijven. Scherpstellen met de autofocus is geen optie… uit ervaring zit je er dan 9/10 naast qua scherpte. De camera kan moeilijk de minimale beweging van je lichaam volgen. Met een beetje oefenen en aanvoelen van het ritme van het bewegen van je lichaam heb ik meer scherpe foto’s met het handmatig corrigeren.

Het aanvoelen van je objectief is belangrijk. Dit niet alleen voor macro maar ook andere objectieven praktisch. Weten wat de voor- en nadelen, breedtehoek en lichtsterkte ervan zijn kun je helpen bij het inbeelden van je foto.

Licht achter je onderwerp

Ik kreeg toen als goede tip om te spelen met het licht achter het onderwerp. Niet gemakkelijk omdat je soms heel snel moet zijn maar soms is het geluk daar en zit een onderwerp langer op dezelfde plek. Ik zag een pantserjuffer die lang aan een tak hing en ik rondom kon bewegen.

Diverse posities uitgeprobeerd totdat ik een goede positie met licht achter het onderwerp had gevonden.

Pantserjuffer
Gespeeld met licht door takken van een boom

Nu kun je niet alleen beestjes doen maar de mogelijkheden met een macro zijn veelzijdig en is vaak ook een goed portretobjectief.

Champagne, Avize – Wijngaarden

Persoonlijk vond ik de eerste keren fotograferen met een macro niet gemakkelijk en trokken de foto’s op niets. Het was echt even zoeken naar de beste instellingen met de camera en me kunnen inbeelden wat deze lens kan en bied aan mogelijkheden. Nu gaat het gemakkelijker en vind ik het leuk om met deze lens te spelen.