Landschapsfotografie

Posted on

Een paar jaar geleden maakte ik op vakanties foto’s van de natuur maar vaak, bij het thuiskomen en het bekijken op de computer, het gevoel dat het geen super goede foto’s waren. Dat heeft mij doen besluiten om me er meer in te verdiepen en workshops te volgen.

Het aanbod workshops is enorm en het verschil zit ‘m in het niveau van de cursisten en workshop, groepsgrootte, ervaring fotograaf en locaties waar je gaat fotograferen.
Ook heeft elke fotograaf zijn stijl en als je niet voor die stijl bent is het beter dat je daar geen workshop bij volgt.

Bijvoorbeeld: als ik foto’s zie waar er extreem lange sluitertijden voor water te egaliseren dan haak ik af. Ik zie dat niet graag en wil dat ook niet voor mijn stijl van fotografie. Dat zijn dan ook niet de fotografen waar ik een workshop zou volgen omdat het dan het grootse deel van de tijd dat kunstje is. maar zie je dat wel graag is het wel iemand die je verder kan helpen.

Wat ik mooi vind in landschapsfoto’s is een duidelijk onderwerp, lijn of sfeer in het beeld. Iets wat juist heel moeilijk is omdat je snel een platte / saaie foto krijgt als je geen duidelijk onderwerp hebt. Dan nog het verschil van gebruik van objectief want, bij een groothoek moet je meer een onderwerp kiezen die je oog begeleid over de foto en bij een tele kan een bijna abstract heel mooi zijn.

Vooral het observeren van het licht en onderwerpen vind ik een interessant gegeven aan landschapsfotografie. Je kan 10 maal op een locatie komen en dan is het 10 keer anders.

Nigel Danson geeft uitleg over licht en fotografie
Goede uitleg over punten waar je op kan letten als je landschapsfotografie doet.
“Mistakes” ben ik het niet mee eens want er bestaan geen regels/wetten voor deze fotografievorm.
Juist door te proberen kom je er achter wat wel en niet werkt.

Workshops kun je online volgen via Youtube zoals Nigel Danson’s kanaal maar door met een fotograaf mee te gaan die je kan helpen met compositie’s, instellingen en meer kun je al snel je eigen niveau verbeteren.

Ik heb nu 3 keer een workshop gevolgd bij Bart Heirweg omdat zijn stijl en spanning in zijn foto’s me aanspreekt. Hij heeft een hele typerende stijl, vooral met mistige landschapsfoto’s maar het niveau van de cursisten ligt ook redelijk hoog en je moet de camera al redelijk beheersen om zijn workshop te kunnen volgen. Hij geeft tips afhankelijk van het niveau van de cursist en hij wijst je ook op de mogelijkheden in compositie en gebruik van filters.

Het is ook goed om verschillende inzichten te verkrijgen en de leren van andere fotografen dan één. Dit kun je doen door het volgen (facebook, instagram, youtube, etc) van inspirerende fotografen en kijken naar hun afbeeldingen en te leren zien wat je mooi of juist niet mooi vind helpt om je eigen fotografie te verhogen. Of bij andere fotografen een workshop te volgen.

Vooral doen en eropuit gaan en genieten van toch dat ene mooie moment en dat mooie licht motiveren om goede foto’s te maken. Ervaring opdoen en leren observeren, aanvoelen en fouten maken.

Voor 2020 heb ik me ingeschreven voor een macrofotografie en wil nog een workshop volgen in wildlife (vogels) fotografie vanuit een fotohut.