Wie

“A picture is not made in the camera”

Als hobbyist fotografe kan ik mijn liefde voor het beeld kwijt in het observeren en vastleggen met de camera.

Al vanaf kleins af aan ben ik actief met het beeld (fotografie en video) en elke keer leer ik weer veel bij. Uit dagelijkse praktijk, lezen van blogs of door het volgen van workshops en zo proberen de opgedane kennis weer mee te nemen in de volgende fotografiesessie.

Op zoek naar het maken van de “perfecte foto”.

Perfecte foto bestaat natuurlijk niet 😉
Voor mij de perfecte foto is de foto die direct, maar zeker na jaren, emoties bij je los maakt. Dat je ernaar kan blijven kijken en je elke keer weer verrast wordt. De foto’s van de workshop landschaps- en macrofotografie met Bart vorig jaar was perfect. Het weer, de locatie en de mood… alles perfect en het resulteerde in een paar zeer mooie foto’s waar ik nog steeds blij van wordt als ik die bekijk.

Mijn overtuiging is dat je geen foto neemt met de camera, dat is slechts de tool, maar met kijken, observeren, gevoel, een beetje geluk. “A picture is not made in the camera” zegt dat voor mij. Ik ben diegene die de foto maakt met mijn ogen.

Leersproces van de afgelopen paar jaar

Ik heb een lange tijd alleen de basis functies van mijn camera gebruikt (de P en de AV-stand) maar haalde daar toch minder voldoening uit bij het zien van het resultaat.
Sinds een paar jaar fotografeer ik handmatig (in manual mode). Zo heb je meer controle en inzicht in wat je doet en je wilt bereiken en ga je erover nadenken wat de beste settings zouden kunnen zijn voor die foto. Dit vergt iets meer tijd in het begin maar met ervaring neemt de snelheid toe om na het maken van de foto het histogram te bekijken en kijken of je het nog moet aanpassen. In sommige gevallen is dit te moeilijk omdat je dan wel op snelheid moet kunnen werken en is de AV-stand zeker geen slechte optie.

Het maakt mij creatief bewuster van het beeld en het helpt om de foto nog beter te analyseren in de camera ipv in lightroom nog heel veel oplapwerk te moeten doen om nog iets van de foto te maken.

Apparatuur

DLSR – Canon 7D M1 – Cropped sensor
Canon G7x compactcamera voor citytrips, wandelingen en dagdagelijks plezier
Objectieven: Canon 24-135 mm, Canon 70-300 mm, Canon 10-22 mm, Canon 100 mm macro, Canon 100-400M2
Statief Sirui en Manfrotto
Flitser 430XE
ND filterset cokin
Snelle geheugenkaartjes CF
Goede rugzak – Lowepro Flipside
Falcon studiolichtset

Apparatuur is een tool maar niet het belangrijkste 😉

Linkedin